EN | GR A  A  A

ηλεκτρονικές υπηρεσίες

εκδηλώσεις

   ΕΣΠΑ

 

Βαρθολομιό

Το Βαρθολομιό βρίσκεται στο Β.Δ. μέρος της Πελοποννήσου και απέχει από τη θάλασσα των Θινών 4 χιλιόμετρα. Είναι ένας μεγάλος κάμπος με πλούσια και ζωοδότρα γη. Το φυσικό του περιβάλλον είναι απαράμιλλο. Απέναντι από την ακτή της Μπούκας (Θίνες) στον ορίζοντα δεσπόζουν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά.

Κατοικείται από την προϊστορική εποχή, σύμφωνα με ταφικά ευρήματα στη θέση Παλιόπυργος (Δυτικά του Βαρθολομιού).

Οφείλει το όνομά του στο Φράγκο Ιππότη Βαρθολομαίο II Γκίζη, που ήταν άρχοντας της περιοχής κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Τον 15ο αιώνα βρίσκεται, όπως όλη η Πελοπόννησος, κάτω από την εξουσία των Παλαιολόγων και μάλιστα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης γνωρίζουν και οι κάτοικοί του τον επαχθή τουρκικό ζυγό με κυρίαρχα στοιχεία το ραγιαδισμό, τη στέρηση θρησκευτικής και προσωπικής ελευθερίας.
Την περίοδο της Ενετοκρατίας επί Μοροζίνη το 1668 γνωρίζει δεύτερη σκλαβιά χειρότερη και της Τουρκικής.

Μετά το 1715 (συνθήκη Πασάροβιτς) θα υποταγεί πάλι στους Τούρκους και η υποταγή αυτή είναι σκληρή, αποτρόπαιη, φρικτή. Φόροι αίματος, εξευτελισμοί, ταπεινώσεις προσδιορίζουν τη ζωή των κατοίκων.

Το 1842 το Βαρθολομιό ανήκε στο Δήμο Μυρτουντίων (Λεχαινών) με 21 άλλα χωριά και ήταν κοινωνικά οργανωμένο με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά τον αγώνα του 1821 και την εθνική μας ανεξαρτησία. Το 1886 η επίσκεψη του μεγάλου διηγηματογράφου Αν. Καρκαβίτσα δίνει ανάγλυφη την εικόνα που παρουσιάζει το Βαρθολομιό: γεωργική παραγωγή - ήθη, έθιμα, νοικοκυριό - ήθος γυναίκας. Το Βαρθολομιό ως γεωργική καθαρά περιοχή καλλιεργεί σταφιδαμπέλους ως κύριο προϊόν. Ανεξάρτητα από τα καλά και τα δεινά που έχει ή καλλιέργεια, συνδέθηκε άμεσα με την οικονομική ζωή. Αυτό σημαίνει σταφιδοπαραγωγούς και εμπόριο σταφίδας, εργάτες γης, για τούτο δημιουργήθηκε και ο ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός). Παράλληλα η παραγωγή κρασιών έχει ως απαραίτητη συνέπεια την εμφάνιση ταβερνών όπου και αρκετοί θυμόσοφοι άνθρωποι, απλοί τύποι, φιλοσοφούν και δημιουργούν τη δική τους ιστορία στον τόπο.    

Στο τέλος του 19ου αιώνα η κατασκευή σιδηροδρόμου και η σύνδεση του Βαρθολομιού με τα Καβάσιλα και την Κυλλήνη δημιουργεί πλείστες ωφέλειες στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Στην αρχή του 20ου αιώνα η γεώτρηση που γίνεται στην επονομαζόμενη μέχρι τότε πλατεία Τρίφτη με δαπάνη του Βαρθολομαίου Ιωάννη Κοτσαύτη φέρνει το πολυπόθητο αγαθό,  το νερό στους κατοίκους. Η κεντρική πλατεία για τούτο επονομάζεται πλατεία Κοτσαύτη.  Από την οικογένεια αυτή υπήρξαν και άλλες δωρεές, όπως τα ωρολόγια στο ναό της Παναγίας.

Επιπλέον η διαμόρφωση της αγοράς από βαθύ λαγκάδι σε επιχωματωμένο δρόμο δημιουργεί νέες προοπτικές από κάθε άποψη στους κατοίκους του Βαρθολομιού (επί Δημάρχου Γκουντζουρή). Αξιομνημόνευτη επίσης είναι στο τέλος της Α΄ δεκαετίας του 20ου αιώνα η εγκατάσταση πολλών Ζακυνθινών, Κεφαλλονιτών - Γορτυνίων - Ακαρνάνων στο Βαρθολομιό προς εξεύρεση εργασίας. Στους Βαλκανικούς και στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο δεν μένει αμέτοχο το Βαρθολομιό. Πολλά παλικάρια θυσιάζονται για την πατρίδα μας.    

Από το 1980 και μετά γίνονται έργα υποδομής, υπηρεσίες λειτουργούν, δρόμοι κατασκευάζονται, ανοίγει ο δρόμος για τις Θίνες από χαρισματικούς ντόπιους ηγέτες.

Από τα παλιά χρόνια ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής το «Βαθύ Φαράγγι», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση εφτά χιλιομέτρων Ν.Δ. του Βαρθολομιού, κοντά στον οικισμό Λυγιά. Στο φαράγγι αυτό την παλιά εποχή έχτισαν αγροτοποιμένες της εποχής τα πλίθινα σπιτάκια τους και τις χορτοκαλύβες τους.

Στη θέση του αρχαίου αυτού οικισμού κτίστηκε κατά τον 10ο αι. μ.Χ. το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας.

homemenuDiamerismata
είσοδος
συνδεθείτε με τα στοιχεία εγγραφής σας

newsletter
sign up to our newsletter
Name:
email: